Presentació de la ruta matemàtica al Palau Castell
(Sí, matemàtica… però… continueu llegint abans de passar pàgina)
En l’actualitat, és tal la quantitat d’informació i d’estímuls que necessitem avaluar diàriament que, si no ho fem d’una manera crítica, el nostre cervell es satura i és incapaç de discernir entre el gra i la palla.
Tot i que el nostre cervell no és un múscul, sí que es pot apreciar en ell una qualitat que tenen els músculs: necessiten exercitar-se per tal de mantenir-nos «en forma».
Aleshores, exercitar el cervell és el millor remei per la prevenció, o en el seu cas ajornament en el temps, de l’aparició de determinades malalties mentals. A més a més, un cervell «entrenat» es troba en millors condicions que un altre que no ho està per poder afrontar amb èxit les exigències a les quals estem sotmesos en la societat globalitzada en què vivim.
Ara bé, no cal preocupar-se perquè per «entrenar» i tindre «en forma» el nostre cervell no cal fer una carrera universitària. Podríem fer un símil amb l’esport.
Igual que per mantenir-nos en forma no és necessari fer l’entrenament dels esportistes d’elit, per a ser crítics i observadors únicament cal que reflexionem críticament sobre la quantitat d’informació que inunda els nostres sentits i practiquem determinades activitats que predisposen al nostre cervell a qüestionar-se la realitat que ens envolta.
Les activitats que permeten tindre actiu el cervell no tenen per què ser pesades ni avorrides. Tan sols cal disposició i voluntat per a dur-les a terme. Des d’ací us proposem un model d’activitat que, de forma lúdica i divertida, us ajudarà a mantenir «en forma» el vostre cervell a l’hora que, per una estona, podreu sentir-vos com a xiquets en realitzar les diferents propostes que hem preparat. A més a més, aprofitarem l’ocasió per a mostrar-vos unes pinzellades de la història del nostre poble.
L’activitat que us proposem és una Ruta Matemàtica al Palau-Castell de Betxí. Està clar que, només pel títol, a alguna persona ja se li hauran «evaporat» tots els bons propòsits que s’havia fet en iniciar aquesta lectura. Si aquest és el vostre cas, us demanaríem que primer féreu l’esforç de continuar llegint i segon, encara que siga només per curiositat, vinguéreu a participar en l’activitat o, si us ho estimeu més, veniu enguany com observadors i a l’any que ve, … ja veurem!
Sabem, per experiència, que en el moment en què, en una frase d’una conversa, apareix la paraula «matemàtiques» quasi tot el món opina que això són coses molt complicades i difícils que ja les patirem prou quan anàvem a l’escola o l’institut.
És clar que no negarem nosaltres ací que les matemàtiques necessiten un nivell alt de comprensió. Però açò no vol dir que siguen inaccessibles. A més a més, és molt probable, que la vostra possible aversió cap a elles vinga de què mai se us han explicat d’una forma comprensible i motivadora. Doncs bé, ara teniu ací una bona oportunitat per canviar la vostra concepció negativa cap a les matemàtiques, comprendre-les, valorar-les i, alhora, gaudir d’elles en un entorn privilegiat com és el Palau-Castell.
Però, a més a més, per què no fer-ho amb la il•lusió i la manca de prejudicis dels xiquets? És a dir, proposem a tots els veïns de Betxí, sense importar ni el sexe ni l’edat, passar una estona agradable, en un entorn singular, gaudint d’unes activitats pensades per deixar volar la imaginació i, sobretot per als que ja tenim una certa edat, que ens tornem a sentir xiquets per una estona.
Tal vegada una forma de plasmar tot açò que estem plantejant és posar uns exemples, per a fer boca, de les possibles activitats que estem preparant. És a dir, com els bons esportistes, hem de fer un «escalfament» abans de començar l’aventura.
Proposta 1.- En general, totes les persones tenim una curiositat innata per tractar d’esbrinar la quantitat d’objectes, d’animals, de plantes, … que poden haver-hi en un determinat lloc. Aleshores, el que fem és comptar. Però, què és en realitat comptar? Doncs és buscar una estratègia per tal de determinar el nombre d’elements que n’hi ha sense deixar-nos-en cap.
En conseqüència, busqueu una estratègia per comptar el nombre total de quadrats que hi veieu en la imatge de l’esquerra i el nombre total de rectangles que hi veieu en la imatge de la dreta:
Proposta 2.- N’hi ha paraules o frases que presenten una curiositat: són iguals quan es lligen d’esquerra a dreta o quan es lligen de dreta a esquerra. Un exemple de paraula: Anna. Un exemple de frase: L’atur, brutal. Aquestes paraules o frases s’anomenen palíndroms.
En matemàtiques també tenim palíndroms. Però en aquest cas són, òbviament, numèrics. Per exemple: 12 x 42 = 24 x 21 = 504.
Seríeu capaços de trobar un palíndrom numèric el resultat del qual fora el nombre 2016?
Si per la raó que siga, no heu pogut resoldre alguna de les propostes, no us amoïneu, ja que al nostre cervell li passa el mateix que a la nostra musculatura: quan tornem a fer esport després d’una llarga temporada sense practicar-lo estem un poc «rovellats». Però el remei a aquestes situacions, tant la física com la mental, és molt simple: continuar practicant.
A més a més, si us ha quedat la curiositat, no patiu! El dia de l’activitat al Palau-Castell, donarem les solucions a les dues propostes.
També, en aquesta primera Ruta Matemàtica al Palau-Castell de Betxí, donarem una visió matemàtica del seu entorn, com per exemple: oferirem una explicació científica d’alguns elements arquitectònics (arc de mig punt de l’entrada), relacions numèriques curioses d’algunes dates rellevants del Palau-Castell, veurem i raonarem sobre l’arquitectura del claustre, …
L’activitat està pensada per realitzar-se a la Plaça Major i al Palau-Castell el divendres 7 d’octubre de 2016 a les 19:00 hores. Tanmateix , en la programació trimestral d’activitats culturals del tercer trimestre d’enguany, apareixerà la data i hora definitiva de l’activitat.
Ara ja, tan sols ens queda convidar-vos a què us sentiu xiquets, deixeu volar la imaginació i vingueu a somiar desperts a la Ruta Matemàtica del Palau-Castell de
Betxí.
Òscar i Manuel Forner Gumbau.